Média & Blog

Po zasedání FEDu zlato rostlo, Boullard je poslal zpět k 1300

23. 9. 2013 - Autor: Martin Kopáček

Letošní září rozhodně nepatří mezi nudné měsíce. Syrská krize, zasedání FEDu a očekávání omezení QE, volby v Německu, souboj demokratů a republikánů o výši amerického dluhu – to vše se podepsalo jak na vývoji finančních trhů, tak na vývoji ceny zlata a ceny stříbra. Minulý týden se ceny zlata a stříbra pohybovaly jak na horské dráze. Kdo vnímá ekonomické dění, vydělal solidní peníze.

Syrská krize zahýbaly s cenami drahých kovů i s cenou ropy. Po ultimativním postoji USA se zdá, že Američanům dochází dech. Rychlý a tvrdý zásah proti syrskému režimu je vyměněn za nekonečné debaty na mezinárodní úrovni i v rámci struktury OSN. Situace v Sýrii, která se vyhrotila v srpnu, ovlivnila ceny drahých kovů i v září.

Minulý týden investoři očekávali na zprávy FEDu, zda a v jakém rozsahu dojde k útlumu v programu nákupu vládních dluhopisů. Trhy konsenzuálně očekávaly snížení výkupu o cca 10 miliard dolarů měsíčně, cena zlata klesala. O to větší překvapením bylo oznámení FEDu, že program výkupu dluhopisů zůstane zatím beze změn. Poptávka po investičním zlatě a investičním stříbře po předchozím poklesu vystřelila vzhůru. Neočekávané pokračování v QE sebou přineslo nové obavy z dalšího vývoje inflace. Ceny zlata a stříbra se ovšem velmi rychle vydaly zpět na jih. Důvodem byl komentář šéfa FED ze St. Louis Jamese Bullarda. Bullard naznačil, že FED by mohl omezit nákupy již na říjnovém zasedání.

Šlo o absurdní reakci? Nikoliv. Investoři si velmi dobře uvědomili další hrozbu, kterou je blížící se fiskální útes v USA. Blížíme se k situaci, která si v ničem nezadá s dluhovými problému USA z přelomu roku. Spojeným státům opět z technického hlediska hrozí platební neschopnost. V pátek byl ve Sněmovně reprezentantů schválen zákon umožňujícího další financování vlády. Ovšem republikánská většina podmínila zvýšení dluhového stropu ukončením problematické reformy zdravotnictví prezidenta Baracka Obamy. Demokraté ukončení svého stěžejního programu odmítají.

Aktuální situace lze opět využít jak při nákupu investičního zlata nebo investičního stříbra, tak při tradingu. Napovíme, že pro absolventy našich tradingových konzultací se po poklesu indexů rýsuje dobrá obchodní příležitost. Rovněž pro investory do drahých kovů je situace u zlata a stříbra jasná, investiční zlato a investiční stříbro je opět u svých střednědobých minim. Historie se opakuje, nákupní příležitosti rovněž. Co chtít více? Stačí opět selský rozum, tužka a papír.

Důležitým faktorem dalšího vývoje bude Německo. V době psaní tohoto článku se německé volební místnosti teprve otevíraly. Předvolební preference naznačují vítězství současné kancléřky Angely Merkelové. Otázkou ale zůstává, jak bude vypadat povolební rozložení sil a tedy i následné možnosti koaličních jednání.

Září tedy rozhodně není nudné. Zkušení investoři a tradeři živé trhy vítají. Jsou zde opět příležitosti pro dobré nákupy zlata a stříbra i pro realizace tučných zisků z tradingu.

——-
Mohlo by Vás zajímat:

Burza Drahých Kovů spuštěna

Stříbrné investiční mince se 7% DPH. Nyní bez poplatku!


Sedm mýtů o investici do drahých kovů

Investice do zlata a stříbra: Riziko padělků

FED a ceny drahých kovů: Proč neklesá objem prodeje?

Zpět na články

Nejnovější články


Fed ponechal úrokové sazby beze změny

Fed ponechal úrokové sazby beze změny

2. 5. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Fed včera v souladu s očekáváními oznámil, že vhledem k neklesající míře inflace ponechá úrokové ... číst dále

Poměr cen zlata a stříbra

Poměr cen zlata a stříbra

29. 4. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Dnes se po delší době vracíme k vývoji poměru cen zlata a stříbra. Od května ... číst dále

Cenu zlata významně ovlivnili čínští obchodníci

Cenu zlata významně ovlivnili čínští obchodníci

25. 4. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Čínští obchodníci významně ovlivnili růst cen zlata na historická maxima. Obchodníci na burze v Šanghaji ... číst dále

Státní dluh České republiky pokračuje v růstu

Státní dluh České republiky pokračuje v růstu

22. 4. 2024 - Autor: Jiří Jánský
Ministerstvo financí ČR ve své čtvrtletní zprávě o řízení státního dluhu minulý týden oznámilo ... číst dále

Inflace ve Spojených státech je pro zlato dobrá

Inflace ve Spojených státech je pro zlato dobrá

18. 4. 2024 - Autor: Jindřich Walter
V březnu došlo ve Spojených státech k mírnému zrychlení inflace. Index spotřebitelských cen (CPI), ... číst dále

Váš dodavatel rodinného stříbra - již od roku 2009.
Drahé kovy?
Silverum!
Garance zpětného výkupu.
Tradice
Více než 10 let na trhu.
Nejlepší ceny
stříbra v ČR.
Garance původu a ryzosti kovů.

Certifikace

Logo NGC - Numismatic Guaranty Corporation
Logo Puncovního úřadu - SILVERUM s.r.o. má s Puncovním úřadem uzavřenou dobrovolnou dohodu o internetových kontrolních nákupech. Kvalita a původ veškerého zboží našeho e-shopu je tedy pod přísnou kontrolou nezávislého orgánu státní správy.

Spolupracujeme

Logo US Mint
Logo Munze Osterreich
Logo Perth Mint
Logo Royal Canadian Mint
Logo Sunshine Mint
Logo The Royal Mint
Logo Česká Mincovna
Logo 24SAFE